lördag, mars 28, 2009

Därför ämnar jag inte delta i Earth Hour

Världsnaturfonden vill att vi släcker lyset en timme ikväll för klimatet. På så vis vill man väcka opinion inför FN:s klimatmöte i Köpenhamn.

Initiativet till Earth Hour kommer från Australien där 80% av elen produceras i smutsiga kolkraftverk som belastar klimatet. Utifrån en sådan utgångspunkt kan man förstå symboliken i att stänga av elen en timme. I Sverige produceras emellertid hälften av elen med vattenkraft, den andra hälften med kärnkraft. Det är elproduktion som i mycket låg grad belastar klimatet. Initiativet ger alltså ingenting alls.

Att släcka lyset är istället en symbolhandling för någonting helt annat. Det är en symbolhandling för konsumtionskritik. Det är en kritik mot det moderna samhället. En kritik mot det som ger oss välstånd och gör att vi har råd att bry oss om sådana saker som en förbättrad miljö.

Ändå har uppslutningen varit enorm. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på att det är ett jippo som ger deltagarna anseende utan att det kostar dem någonting. Det ger politiker och företag möjlighet att visa handlingskraft för miljön, utan att de egentligen behöva göra någonting konkret alls. Hur lockande är inte det? Det är som att äta oxfilé helt gratis.

Jag tänker iallafall inte delta.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, troligen sa det ar