måndag, mars 30, 2009

Spelutredningen vill införa internetcensur

Året är 2009. En statlig utredning föreslår att utländska spelsajter på internet skall blockeras. Som liberal hugger det liksom till i förlängda märgen. En klassisk statlig lösning på ett modernt problem.

Man skulle kunna ägna sig en god stund åt att klia sig i huvudet över detaljerna kring spelpolitiken, som exempelvis den uppenbara inkonsekvensen i att det är okey att människor spelar bort sina tillgångar på Svenskaspel.se men inte på Ladbrokes.com. Men här finns en mycket mer grundläggande och viktig diskussion som handlar om demokratiska principer.

Vad man i all välmening föreslår är att staten skall censurera delar av internet. Svenska medborgare ska inte ges tillträde till vissa typer av information på nätet. Vad man vill införa är begränsningar i yttrandefriheten. Steget från att blockera spelsajter till att även blockera andra kategorier av sajter är dessutom inte långt.

Jag önskar inte att någon skall drabbas av spelberoende. Men värnandet av yttrandefriheten är faktiskt mer grundläggande. Internetcensur hör hemma i kommunistiska diktaturer. Inte i Sverige.

Inga kommentarer: